HRM en competentieontwikkeling – april 2024

30 april 2024

De volgende 50 jaar van werken
Om inzicht te krijgen in wat de komende vijf decennia voor werknemers in petto kunnen hebben, heeft adviesbureau BCG meer dan 150 futuristen geraadpleegd via paneldiscussies en opiniepeilingen. In tegenstelling tot de heersende angst dat mensen in de toekomst minder kansen op werk zullen hebben, verwachten de meeste experts dat er meer dan genoeg lonende werkopties zullen zijn.

Nieuw exoskelet helpt de belasting van de ruggengraat te verminderen
Het gebruik van een ondersteunend apparaat, een zogenaamd exoskelet, kan helpen om de belasting op de rug te verminderen tijdens taken waarbij zwaar tillen nodig is. Bewegingswetenschapper Ali Tabasi van de VU Amsterdam heeft een nieuwe manier ontwikkeld om dit apparaat te besturen, zodat het beter voldoet aan de behoeften van elke gebruiker, wat het comfort en de effectiviteit verbetert. Ondersteuning op maat bieden op een praktische manier, die past op de werkplek, is hiermee haalbaar.

Humanoïde robots kunnen magazijnprocessen volledig te automatiseren
Gartner voorspelt dat tegen 2027 10% van de nieuw verkochte intra-logistieke slimme robots, in de categorie humanoïde werkrobots zal vallen. Humanoïde robots verschillen van vorige generaties slimme robots en zullen een oplossing bieden voor het tekort aan arbeidskrachten in toeleveringsketens intensieve industrieën.

Hoe Generatieve AI (GenAI) de toekomst van werk verandert
Het Oliver Wyman Forum helpt organisaties de meest urgente maatschappelijke uitdagingen aan te gaan en groei en kansen te stimuleren. Samen streeft het Forum naar een meer welvarende, duurzame en inclusieve wereld. In een recent rapport (5,64 MB) wordt de impact van GenAI op de toekomst van werk geanalyseerd.

De AI-vertrouwenskloof op het werk
Volgens een recent onderzoek van Workday zegt minder dan twee derde van de bedrijfsleiders dat ze AI-technologieën verwelkomen op de werkplek. Dat cijfer ligt nog lager onder werknemers (slechts rond de 50%). Leiders en werknemers willen menselijke betrokkenheid bij AI-processen, maar weten niet precies hoe ze dat het beste kunnen doen. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.

Amerikaanse fabrikanten ondersteunen groei met actieve personeelsstrategieën
De werkgelegenheid in de verwerkende industrie in de VS heeft het niveau van voor de pandemie overtroffen en staat op bijna 13 miljoen per januari 2024. Naarmate de industrie groeit, investeren fabrikanten actief in het aantrekken en behouden van werknemers, waarbij ze gebruikmaken van innovatie en een ecosysteembenadering om de ervaring van werknemers te helpen verbeteren. De manier waarop deze acties worden geïmplementeerd, wordt geanalyseerd in een nieuw rapport (3,57 MB) van het Manufacturing Institute en Deloitte.

Werknemerservaring in Nederland
Hoe ervaart werkend Nederland zijn werk? Is de werkbeleving in 2024 weer verbeterd? U leest het in het jaarlijkse benchmarkrapport 'Employee Experience in Nederland 2024', gebaseerd op onderzoek onder meer dan 5.000 werknemers in dertien sectoren, uitgevoerd en gepubliceerd door Integron. U kunt het rapport downloaden na het invullen van uw gegevens.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.