Marketing, verkoop en consumentengedrag – april 2024

30 april 2024

Trends in print
Voor het 9e drupa Global Trends Report (samenvatting, 1,68 MB) dat in november 2023 is gepubliceerd zijn meer dan 600 drukkers en leveranciers ondervraagd. Het onlangs gepubliceerde drupa Print Horizons Report (samenvatting, 812 kB) gaat dieper in op de zes belangrijkste onderwerpen die de respondenten kozen als topprioriteit voor de komende 12 maanden:

  • De veranderende dynamiek van analoge en digitale productie
  • Workflow en automatisering
  • Verfraaiing en afwerking
  • Web-to print
  • Digitaal bedrukken van verpakkingen
  • Duurzaamheid en ESG


Meer Duitse voedselverwerkings- en verpakkingsmachines geëxporteerd in 2023
VDMA meldt dat Duitse fabrikanten van voedselverwerkings- en verpakkingsmachines in 2023 een nominale exportgroei van 8,6% hebben gerealiseerd, waarmee een recordwaarde van €9,85 miljard is bereikt. Meer statistieken zijn hier te vinden (100 kB).

Wereldmarkt bio-based polymeren 2023
Volgens een recent nova-rapport bedroeg het totale productievolume van bio-based polymeren 4,4 miljoen ton in 2023, wat 1% is van het totale productievolume van fossiele polymeren. De CAGR van bio-based polymeren is met 17% aanzienlijk hoger dan de algehele groei van de polymeermarkt (2-3%) - dit zal naar verwachting aanhouden tot 2028. Azië, het leidende continent in 2023, heeft met 55% de grootste productiecapaciteit ter wereld, met de grootste capaciteit voor PLA en PA. U leest meer in de verkorte versie van het rapport (4,79 MB).

Consumententrends in alcoholische dranken
Circana heeft inzichten gepubliceerd over trends in alcoholische dranken. Gen Z consumenten in de leeftijd van 21-26 zijn de drijvende kracht achter innovatie in smaakprofielen, verpakkingen en productformaten. Ze zijn op zoek naar variatie en interessante en handige verpakkingen. U kunt de inzichten downloaden na het invullen van uw gegevens.

Het belang en de implementatie van milieuvriendelijke voedselverpakkingen
Het Sustainable Packaging 2024 onderzoek, uitgevoerd door DLG in samenwerking met de Hogeschool Münster, heeft als doel inzicht te krijgen in het belang en de implementatie van milieuvriendelijke voedselverpakkingen. De resultaten van de bedrijfsenquête en de consumentenenquête die hiervoor zijn uitgevoerd, zijn samengevat in drie publicaties: het perspectief van de consument, de rol van etikettering en claims, en bedrijfsstrategieën.

Duurzaamheidskeurmerken
In 2023 werd 25% van de totale foodomzet in Nederlandse supermarkten gerealiseerd door producten met een onafhankelijk duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het Keurmerken rapport (1,29 MB) van Circana.

Prijzen voor kunststoffen
Vraag en Aanbod publiceert wekelijks een overzicht van de kunststofprijzen. De prijzen zijn ingeschatte gemiddelden tussen de in vakliteratuur gepubliceerde bruto contractprijzen en de netto spotprijzen.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.