Wetgeving non-food – april 2024

30 april 2024

Schadelijke stoffen – Wet- en regelgeving
EU
: De EC heeft een voorstel voor regelgeving aangenomen betreffende een lagere grenswaarde voor HBCDD.
ECHA (214 kB) meldt dat 28 stoffen zijn voorgesteld voor evaluatie in het kader van het REACH communautaire voortschrijdende actieplan (CoRAP) voor de jaren 2024-2026.
VK: SGS meldt dat de overheid versie 4 van haar GB verplichte classificatie- en labeling-lijst (GB MCL list) voor stoffen en mengsels heeft gepubliceerd. De herzieningen zijn van toepassing vanaf 2 september 2025.

Medicijnen voor mensen – EU-regelgeving
Het EP heeft zijn standpunt bepaald over de herziening van de EU farmaceutische regelgeving. De herziening bevat voorstellen voor een nieuwe richtlijn en een nieuwe verordening, die de bestaande farmaceutische regelgeving moeten vervangen, waaronder de regelgeving voor geneesmiddelen voor kinderen en voor zeldzame ziekten. Het EP heeft ook een briefing (419 kB) over de herziening gepubliceerd.

Medische hulpmiddelen – EU-regelgeving
De EC heeft in januari voorgesteld bedrijven meer tijd te geven om de verordeningen voor medische hulpmiddelen en medische hulpmiddelen voor in-vitrodiagnostiek (IVDR) toe te passen. Dit om te verzekeren dat deze hulpmiddelen beschikbaar zijn voor patiënten als zij ze nodig hebben. Onlangs heeft de EP een briefing (100 kB) over dit voorstel gepubliceerd.
De EC heeft de taaleisen per lidstaat bijgewerkt voor fabrikanten van medische hulpmiddelen en medische hulpmiddelen voor in-vitrodiagnostiek.

Diergeneesmiddelen – EU-regelgeving
EU: CBG meldt de publicatie van drie EU-uitvoeringsverordeningen voor diergeneesmiddelen. IA 2024/875 betreft pictogrammen en afkortingen die op een verpakking gebruikt mogen worden. IA 2024/878 gaat over wanneer een etiket voor een kleine primaire verpakking gebruikt mag worden. IA 2024/916 wijzigt uitvoeringsverordening (EU) 2021/17 tot vaststelling van een lijst van wijzigingen waarvoor geen beoordeling vereist is.
Frankrijk: Conceptregelgeving betreffende de verkoop op afstand van geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik en de etiketteringsvoorschriften voor bepaalde geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik is naar de EC gestuurd.

Onderzoek naar PFAS
De EU-vereniging voor afvalbeheer FEAD meldt de publicatie van een wetenschappelijke artikel in Detritus getiteld 'The Presence of PFAS in Wastes and Related Implications on the Current and Proposed European Regulatory Framework: A Systematic Critical Review.' Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van FEAD als reactie op het restrictievoorstel voor PFAS dat door een aantal lidstaten in 2023 bij ECHA is ingediend.
 

NVC-leden ontvangen deze informatie met alle bijbehorende links in de maandelijkse NVC Members-only Update. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op via e-mail of bel: +31-(0)182-512411.